• Fascinerend vond ik de tentoonstelling waarin een overzicht wordt getoond van het oeuvre van Jean Paul Gaultier tot nu toe. Als jaren tachtig meisje ken ik zijn naam vooral van de punt-bh's die hij ontwierp voor Madonna. En alhoewel ook die volop aanwezig waren tijdens deze tentoonstelling, raakte ik van andere ontwerpen meer onder de indruk.

    In de Kunsthal in Rotterdam werden verschillende thema's uit zijn collecties belicht. Zo heeft hij zich vaak laten inspireren door dieren en dierenhuiden. Het jasje, compleet gemaakt van bontgekleurde papegaaienveren, had ik al eens in een tijdschrift zien staan. In het echt was nog veel mooier te zien, met hoeveel vakmanschap en liefde dit jasje tot stand gekomen is.
    Bij veel stukken werd het aantal arbeidsuren vermeld. Zoals bijvoorbeeld bij de avondjurk, die geborduurd was met een luipaardmotief in kleine kraaltjes: 106 uur. Hoewel elk kledingstuk op een bepaald manier fascinerend was, kon ik het niet allemaal even mooi vinden. Mode is wat mij betreft toch bedoeld om een persoon mooier te maken. En of een panty met krokodillenschubben nu zo flatteus staat?
    Ik vond Gaultier het sterkst in de ontwerpen waar hij op de grens van het mannelijke en het vrouwelijke speelt. Zo heeft hij bijvoorbeeld meerdere malen rokken voor mannen ontworpen. Of uitermate vrouwelijke creaties gemaakt waarin de invloeden uit het leger en camouflage duidelijk aanwezig zijn.
    Het meest onder indruk was ik van zijn interpretaties van mannelijke strepen. Soms heeft hij deze strepen omgezet in verrassend andere materialen, zoals kant, veren of knopen. Het mooiste item vond ik de jurk, die er aan de voorkant uitzag als een eenvoudig shirt met Bretonse streep, maar aan de achterkant werden de strepen in de taille bij elkaar geplooid, waarna ze naar beneden toe weer uitwaaierden en een sleep vormden.
    Na al deze prachtige grafische interpretaties van strepen deden de gestreepte kussens in de museumwinkel helaas wel een beetje simpel aan.

    Meer inspiratie naar aanleiding van dit blog vind je op ons pinboard op pinterest: Gaultier






  • Hoe lang duurt het soms voordat een trend echt doorzet? Dat is een van de vragen die wij onszelf regelmatig stellen. In ons trendboek voor Winter 2008, dat wij maakten in 2006, hadden wij een thema dat Candlelight Copper heette. Een thema waarin koper werd gebruikt op een nieuwe, frisse manier. In deze sfeer werd het “ouderwetse” koper gebruikt voor moderne vormen. Daarbij kwam de inspiratie van simpele gebruiksvoorwerpen zoals je die op een boerderij tegenkomt.
    Wij werden hiertoe onder andere geïnspireerd door Tom Dixon. Hij maakte in 2005 zijn eerste serie “copper shades”, prachtige hoogglans koperen lampen die op dat moment alle aandacht kregen op de beurs in Milaan. De afgelopen jaren ontwierp hij nog veel meer koperen producten voor zijn collectie. 
    In de jaren die volgden, zagen we steeds weer en steeds meer koper: koperen fietsen, schalen, koperkleurige kussens, kerstballen en nog veel meer. 
    Uiteindelijk heeft het nog vrij lang geduurd, voordat dit materiaal echt bij het grote publiek populair werd. Maar nu is er ook geen houden meer aan. We zagen afgelopen week op de Ambiente in Frankfurt zoveel koper! In de vorm van kandelaren, schalen, fietsen, bestek, pennen, kerstballen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Koper is hot. En dat blijft het nog wel even.
    Meer inspiratie naar aanleiding van dit blog vind je op ons pinboard op pinterest: koper
  • Eerlijk gezegd werden wij afgelopen weekend op de Ambiente in Frankfurt vooral aangetrokken door de mooie vormgeving, bij dit project. Nadere uitleg zorgde ervoor dat we compleet anders naar deze vormen gingen kijken. 
    Deze objecten zijn namelijk niet gemaakt om mooi of nuttig te zijn, maar zijn een manier om droge, niet tot de verbeelding sprekende cijfers, op een drie dimensionale manier uit te beelden. Zo wordt de hoeveelheid energie er nodig is voor de productie van voedsel, vertaald in kleine wortels die uit de schaal lijken te groeien, zoals dat ook gebeurt als je aardappels vergeet in de kelder. Door de hoeveelheid CO2 te vertalen in 'ozongaten' in de schaal, wordt de hoeveelheid broeikasgassen die geproduceerd worden tijdens het kweken van dit voedsel ineens heel duidelijk zichtbaar. De prijs van bepaalde ingrediënten komt tot uiting in de hoogte van de rand.
    De schaal die je hier afgebeeld ziet is gebaseerd op de waarden en cijfers van vanillepudding. De gebruikte ingrediënten komen terug in verschillende segmenten van de schaal. Eieren, melk, etc hebben immers elk hun eigen waarden. Op deze manier maakt de vorm droge, saaie informatie begrijpelijk en tastbaar. Een soort infographic in de vorm van een schaal, bord of mok. 
    InfObjects heet dit project van designstudio Shapesinplay dan ook heel toepasselijk. Waarbij de informatie niet alleen invloed heeft op de vorm, maar ook op de functionaliteit ervan. Een schaal gebaseerd op voedsel dat veel CO2 productie vraagt, zal zo lek als een mandje zijn. Dat spreekt meer tot de verbeelding dan een saaie tabel!

    Meer inspiratie naar aanleiding van dit blog vind je op ons pinboard op interest: infographics
  • Vandaag leek ons een mooie dag om een aantal blogs te noemen die wij graag volgen. Waar we blij van worden, geïnspireerd, enthousiast, en vaak ook heel hebberig. Waardoor we zin krijgen om te reizen, te koken, te schrijven, ons huis anders in te richten of om een creatief project op te starten. Kortom, blogs waar wij van houden.

    Het probleem is alleen, welke noem je wel en welke niet? We vonden het onmogelijk om te kiezen. Vandaar dat we hieronder (in willekeurige volgorde) een hele waslijst noemen. Met een korte beschrijving, en verder is het aan jou om zelf een kijkje te nemen. We horen graag wat je van deze blogs vindt! En, misschien nog wel liever, of je favoriete blogs hebt waarvan je vindt dat wij ze niet mogen missen. En vind je ons Click[s] blog leuk? Spread the love...

    dozidesign: Een heerlijke mix van grafisch design, eten en een mooi gefotografeerd kijkje in het leven van Wendy, moeder van twee kids in Californië.

    langiusdesign: Nelleke, die interieurs en tuinen ontwerpt en daarnaast ook graag kookt, bakt en kringloopwinkels bezoekt, blijft zowel op haar blog als in haar webwinkel heel trouw bij haar eigen, pure stijl. 

    femkeblogt: Een Nederlands meisje dat in Londen woont en leeft en op een leuke, heel humoristische stijl haar leven beschrijft.

    color-collective: Een geweldig inspirerend blog, waar elke keer een aantal kleuren bij een foto geplaatst worden, waardoor dit blog een aaneenschakeling van mooie kleurkaarten is!

    followstudio: Mooi papier, eten, wonen, en dat allemaal heel fraai, bijna poëtisch gefotografeerd.

    eatdrinkchic: Heel veel frisse, grafische inspiratie.

    metmelkensuiker : Een mooi blog, waarin veel wooninspiratie aan bod komt, en dat vooral ook bijzonder is door de persoonlijke toon. 

    riazzoli: Hoewel dit een Zweeds blog is, volgen we dit alleen al vanwege de mooie, frisse interieurs.

    trendenser: Nog een Zweeds blog, met veel trend en design informatie, en prachtige foto's.

    aprilandmay: Mooie, subtiele foto's, veel interieurinspiratie en een mooie webshop waar je alles wel zou willen kopen...

    scandinavianretreat: Blog over de verbouwing van een zomerhuis aan de kust van Noorwegen.

    lushlee: Om hebberig van te worden, zoveel mooie kleding en (woon)accessoires komen hier voorbij.

    canelleetvanille: Blog van een foodstylist, die hier een soort dagboek bijhoudt van haar reizen, en recepten. Logisch dat de foto's geweldig zijn!
  • Over twee maanden begint de Internationale Salone del Mobile in Milaan weer. Onze mailbox begint alweer uit te puilen van de uitnodigingen. In Lambrate, een voormalig industrieterrein in het oosten van Milaan, zal weer veel te zien zijn. Op de lijst van exposanten voor 2013, staat ook The Analogia Project. Vorig jaar was dat één van de meest opvallende en bijzondere exposities die we zagen.
    Dit is een uniek project van Andrea Mancuso en Emilia Serra, waarbij ze drie dimensionale schetsen maken van zwarte wollen draden, die ze in een kamer-vullend spinnenweb van transparant garen plaatsen. Hun werk balanceert ergens tussen abstractie en fantasie.

    Wij werden gefascineerd door het poëtische karakter van hun voorstellingen. Ze zijn fragiel en prachtig, en tegelijkertijd ook compleet onbruikbaar. De lijnen lijken er enkel en alleen zijn te neergezet om het oog er van te laten genieten. Maar dat heb je ook bij een mooi schilderij, of een beeldhouwwerk. Waarschijnlijk wordt het extra speciaal door het vergankelijke karakter ervan. Want elk Analogia Project zal weer afgebroken worden en daarmee voorgoed verdwijnen.

    Wij zagen afgelopen jaar in Milaan Analogia #003. In het najaar was er, ook in Milaan, een vierde project. Waarschijnlijk zal tijdens de Salone in april dus Analogia #005 te bewonderen zijn. Wij kijken er naar uit!

    Meer inspiratie naar aanleiding van dit blog vind je op ons pinboard op pinterest: draadkunst
  • Of het nou de winter of de crisis is, op een gegeven moment heb je er gewoon genoeg van. Wil je weer vrolijke dingen horen, zien en doen. Wil je weer kleur om je heen. In ons Trendboek voor zomer 2013 voorspelden we dan ook veel vrolijke, frisse kleuren.
    Dat kunnen pastels zijn, maar vaak zijn het ook veel fellere kleuren, die subtiel lichter of donkerder worden, of in elkaar overlopen. Daardoor ontstaan mooie vervaagde kleureffecten, bijna alsof je met aquarelverf aan het schilderen bent.

    Dip-dye is de officiële term voor het aanbrengen van kleur aan de rand of de zoom van een kledingstuk of gordijn. Door het artikel alleen aan de onderkant in de verf te dopen, trekt de verf langzaam omhoog en wordt naar boven toe steeds lichter. Dip-dye. Eigenlijk is het een prachtige term. Want met zoveel kleur verjaag je ook meteen de grootste dip!

    Meer inspiratie naar aanleiding van dit blog vind je op ons pinboard op pinterest: dip-dye

  • Ruimte, licht en vrijheid; een heerlijke combinatie als het om wonen gaat. Maisha betekent “leven” in het Kiswahili. Een van de woonsferen uit ons trendboek voor Zomer 2013, hebben wij zo genoemd. Hier draait het om leven in een lichte, open ruimte, met veel wit als basis. Er is genoeg vrijheid om te experimenteren met zwart en wit, in grafische motieven die doen denken aan Afrika.
    Dessins worden gecreëerd met handmatige technieken. Sommige decoraties lijken eenvoudigweg in de verf te zijn gekrast. Andere worden verwerkt in geweven, gehaakte of gebreide kleden en kussens. Door middel van knopen, weven, bundelen en verstellen krijgen de stoffen in dit thema textuur en dessin.
    De schalen, kommen en vazen hebben eenvoudige vormen. Etnische, grafische dessins zorgen ervoor dat ze een blikvanger vormen in het interieur.
    Doordat de grafische motieven in levendige lijnen worden getekend, geschilderd, of geweven, ademt deze wit-met-zwarte sfeer persoonlijkheid en aandacht. Hier en daar wordt het eenvoudige basispalet opgefrist met een levendig roze-rood, een aqua of een lila, waardoor het interieur een frisse, zomerse touch krijgt.

    Kijk voor meer thema's uit ons tweejaarlijks verschijnende trendboek voor interieur-accessoires op ons pinboard op pinterest: Co-okBook

  • Hoewel de wind nog om het huis raast en sommigen nog op wintersport gaan, denken we voorzichtig alvast een beetje aan het begin van de lente. Ik kan die sneeuwklokjes altijd wel uit de grond kijken, zo dol ben ik op het voorjaar en het moment dat je buiten die heerlijke lentelucht ruikt, vol beloften.


    Als je de zomermode ziet, dan moet je daar ook wel zin in krijgen! Zoveel kleur, zoveel pasteltinten, die het liefst met andere pastels of ton-sur-ton gemixt worden. Zo zie je zachtrose, gecombineerd met een fellere tint en soms zelfs met een neon accentje. Of bijvoorbeeld heel zacht groen, als het eerste blaadje dat aan de bomen komt in het vroege voorjaar.

    In het interieur zie je op dit moment ook veel pastels. Vaak worden ze dan gecombineerd met een grijze of een naturelle basis, en vormen de pasteltinten een heerlijk fris, onschuldig of dromerig accent. In de vorm van kussens op de bank of een gekleurde glazen vaas op de tafel, zijn de pastels een soort voorspel van de lente. De komende week zullen we meer voorproefjes voor het voorjaar geven. Want die lente, die komt er echt aan!

    Meer inspiratie naar aanleiding van dit blog vind je op ons pinboard op pinterest: pastel