• Mooi is dat, als transparante materialen een kleur krijgen. Op elk materiaal heeft dat weer een ander effect, zelfs als je dezelfde kleur gebruikt. In organza komt een kleur anders over dan in tule. Een ballon krijgt op zich al verschillende tinten als je hem opblaast: daar waar de ballon op zijn dikst is, is hij een stuk lichter dan vlakbij het tuitje. 
    Ook in glas, plexiglas of perspex is het gebruik van kleuren spannend. Soms lijkt de kopse kant van het perspex veel feller, of er is veel meer kleur, daar waar mond-geblazen glas dikker is. Door kleur toe te voegen aan transparante materialen, krijg je bijna als vanzelf een kleurverloop, iets waterigs, of iets speels in de kleur. Daarom zijn transparante kleuren deze zomer ook zo populair. Ze passen prachtig bij de verloop- en dip-dye effecten die je nu zoveel in het interieur en de mode ziet. 
    Meer inspiratie naar aanleiding van dit blog vind je op ons pinboard op pinterest: transparantie in kleur
  • In de serie blogs over de verschillende woonstijlen die regelmatig genoemd worden in ons Co-okBook, is het tijd voor de woonstijl Etnisch. Op dit moment zie je veel etnische vormgeving en dessins, bijvoorbeeld in de woonsfeer Maisha. Maar wat maakt nu eigenlijk dat we een product bestempelen als etnisch? We proberen de vormgevingsaspecten die deze stijl bepalen zo duidelijk mogelijk te omschrijven. 
    Sfeer 

    Bij veel etnische producten is de hand van de maker altijd zichtbaar, wat karakter geeft aan het product. Handgemaakte producten hebben daardoor een bepaalde sfeer, waarin niet alleen de maker maar vooral ook zijn of haar land van herkomst tot uiting komt. Onder etnisch verstaan wij in deze uiteenzetting: afkomstig uit niet-westerse landen. 
    Vormgeving 

    Eenvoudige vormen met onregelmatigheden die zijn veroorzaakt door de menselijke hand. De streek van herkomst is uitermate bepalend voor de vormgeving. 
    Materialen 

    Materialen die makkelijk met de hand bewerkt kunnen worden spelen hier een grote rol. Denk hierbij aan bijvoorbeeld klei en keramiek, hout, steen, stoffen zoals katoen en wol en diverse gerecyclede materialen. 
    Decoratie 

    De ene streek staat bekend om sobere producten, de andere juist om hele uitgewerkte. De etnische achtergrond van de maker is dan ook bepalend voor het type decoratie.Vaak lopen structuren en dessins enorm in elkaar over; zoals bij houtsnijwerk of borduren. Denk ook aan andere handmatig toe te passen technieken zoals tekenen, schilderen, stempelen, tie-dye en batik. 

    Meer inspiratie over deze woonstijl vind je op ons pinboard op pinterest: etnisch
  • Vroeger was het vrij gebruikelijk, om je eten te krijgen in een kom van brooddeeg. Na het nuttigen van de maaltijd at je de kom ook op. Geen afval, geen afwas. 

    In Milaan zagen wij ook verschillende projecten, waarmee je prachtige design producten kunt maken, die gewoon opgegeten kunnen worden. 
    Zo hebben Joanne Choueiri, Giulia Cosenza, Povilas Raskevicius van het Piet Zwart Institute “Rollware” ontworpen: een set laser-cut deegrollers, waarmee je eetbare borden kunt maken en decoreren. 

    Renee Boute klasse 3 heeft in het “AGF Class 3 project” afgekeurd fruit en groente omgetoverd in schalen en borden van eetbaar papier. Ook ontwierp zij een kookboek, waarin de recepten zijn gedrukt op papier van prei, uien, en andere groenten. Het papier zelf dient uiteindelijk ook gebruikt te worden in het bewuste recept. De ultieme manier van recycling. 
    Studio Lav ontwierp "designer baking": mooie piramide-achtige stempels, waarmee je je baksels kunt transformeren in eetbare haute couture, door er dessins in te drukken zoals visgraat of pied de poule. 
    Meer inspiratie naar aanleiding van dit blog vind je op ons pinboard op pinterest: eetbaar design
  • Sappige zorgeloosheid in een potje, zo noemt het Bloemenbureau de succulent. Of ook wel “de ongekroonde koningin van het aanpassen”. De vetplant is de woonplant van de maand juni. Niet verwonderlijk... Ook wij zagen de vetplant, en daarnaast de cactus, al opvallend veel de laatste tijd. Komt dat doordat het zo'n makkelijke plant is, die weinig verzorging nodig heeft? Of zit er een andere gedachte achter?

    Cactussen en vetplanten zijn over het algemeen hele spaarzame planten: ze potten water en voeding op, voor slechtere tijden, bijvoorbeeld voor een “plantencrisis” zoals grote tijden van droogte.

    Qua onderhoud zijn ze zeker zorgeloos, vooral in deze maanden waarin we vaker op vakantie zullen gaan, of om te gebruiken als decoratie op een beurs of in een winkel. Maar misschien zien we ze nu ook wel juist zo vaak, omdat het spaarzame karakter van deze planten past in de geest van deze tijd...
    Meer inspiratie naar aanleiding van dit blog vind je op ons pinboard op pinterest: cactussen en vetplanten
  • Deze zomer is nog niet zo zonnig als we gehoopt hadden. Dat hadden we twee jaar geleden natuurlijk nog niet kunnen voorspellen. Maar deze woonsfeer uit ons trendboek voor zomer 2013, is wel heel toepasselijk:

    “Zelfs bij tegenslagen kun je proberen het positieve in deze ervaringen te ontdekken. De knuffel van een vriend, een regenboog, het zingen van een vogel in de vroege, nog mistige ochtend... Aandacht voor de mooie accentjes in een dag maken veel verschil. Een ode aan het optimisme. “
    Een kwinkslag, een gekleurd randje, streepje of stipje hebben heel veel effect. Ze kunnen een vrolijk accent aan brengen in een rustige ruimte, en een glimlach op je gezicht toveren. 

    Eenvoudige vormen en producten in wit, grijs of naturel worden opgefrist door verrassende kleuraccenten in randjes, kleurvlakken en stiksel in felle, bijna neon-achtige kleuren. 
    Ook in de keuken werken deze kleuren goed: theedoeken, serviesgoed en placemats krijgen een bijzondere uitstraling door een felle kleurkick. 

    Door hout geheel of gedeeltelijk een kleur te geven, krijgt het natuurlijke materiaal een eigentijds en vrolijk karakter. 
    Meer inspiratie naar aanleiding van dit blog vind je op ons pinboard op pinterest: bright side

    Of kijk voor andere thema's uit ons tweejaarlijks verschijnende trendboek voor interieur-accessoires op: Co-okBook